Ioan Pop Curseu

Prof. univ. dr. habil.
Ioan POP-CURȘEU

ioan.pop-curseu@ubbcluj.ro


Ioan Pop-Curşeu este Prof. Dr. la Facultatea de Teatru şi Film a UBB. Şi-a susţinut prima teză de doctorat la Universitatea din Geneva în 2007 (De l’homme hyperbolique au texte impossible : théâtralité, theatre(s), ébauches de pièces chez Baudelaire) şi a doua la Universitatea Babeş-Bolyai în 2011 (Magie şi vrăjitorie în cultura română). În 2015, şi-a susţinut teza de abilitare în domeniul Cinematografie şi Media, iar în 2016 a devenit membru în Academia Europaea, secţiunea: Film, Media and Visual Studies. Interesele sale de cercetare sunt estetica filmului, critica de artă şi teoria imaginii, arta şi cultura secolului XIX şi a modernităţii, dar şi aspectele antropologice ale magiei şi vrăjitoriei.

A publicat mai multe cărţi: Nu ştie stânga ce face dreapta. Două eseuri despre şovăielile gândirii critice (2004), Baudelaire, la plural (2008), Vasile Bologa (1859-1944), studiu monografic (2010), Magie şi vrăjitorie în cultura română. Istorie, literatură, mentalităţi (2013), Manual de estetică (2014), Iconografia vrăjitoriei în arta religioasă românească. Eseu de antropologie vizuală (2020, în colaborare cu Ștefana Pop-Curșeu). A publicat, de asemenea, numeroase articole, în special în domeniul studiilor cinematografice, dar și eseuri de critică literară sau de antropologie.

Coordonează colecția Cinemag (Editura Tact) și colecția de manuale CineMedia (Presa Universitară Clujeană). Din 2013, este președinte al juriului la Festivalul Internațional de Scurtmetraje ClujShorts.


Comentariile sunt închise.